Aquesta és, per a molts, la versió més ambiciosa del sistema operatiu de Microsoft, i ho és per coses com aquest enfocament convergent en el qual la base de Windows 10 serà la mateixa per a tot tipus de dispositius. Si estàs pensant a actualitzar a la nova versió, prepara’t: aquestes són totes les claus per passar-te a Windows 10. En la majoria dels casos, aquesta actualització serà gratuïta.
Data d’arribada, edicions i preu de Windows 10
La sortida de Windows 10 ja ha estat anunciada per al proper dia 29 de juliol.Per als usuaris actuals de Windows 7 SP1 i Windows 8.1, serà una actualització gratuïta. La condició principal per optar a aquesta actualització sense cap cost és fer-ho dins del primer any des que es llanci Windows 10. Si en aquest període comprem un nou equip o ens ho muntem nosaltres i no ve amb una còpia valguda dels últims Windows, caldrà pagar per la llicència de Windows 10. La mateixa ha estat fixada en 119 dòlars, just el que costa actualment la de Windows 8. En el cas de la versió Pro, el seu preu s’eleva a 199 dòlars.
Malgrat que pensàvem que aquest afany per conjuminar l’experiència sota Windows 10 simplificaria les opcions per al consumidor, finalment Microsoft va sorprendre amb set versions del seu proper sistema operatiu. Aquestes són les següents:
Windows 10 Home: és la versió que s’inclourà en la majoria de PCs de sobretaula i portàtils que es venen.
Windows 10 Pro: serà l’equivalent a Windows 8 Pro, i permetrà als llocs i equips empresarials connectar-se a servidors molt orientats a aquests escenaris a més de tenir accés al programa Windows Update for Business.
Windows 10 Mobile: serà el successor de Windows Phone. Aquesta versió estarà disponible tant per a telèfons mòbils com per tàblets de petit format (menys de 8 polzades de diagonal)
Windows 10 Mobile Enterprise: dissenyada per a grans empreses, aquesta edició especial permetrà llicenciar el sistema operatiu en tots els smartphones i tàblets dels negocis i a més gaudir de “formes flexibles que les empreses gestionin les actualitzacions”, i en Microsoft prometen que aquestes edicions integraran les actualitzacions de seguretat i les millores en innovació tan aviat com estiguin disponibles.
Windows 10 Enterprise: aquesta edició pren com a base Windows 10 Pro però li afegeix característiques destinades a ser utilitzat en grans implantacions.
Windows 10 Education: derivada de l’anterior, aquesta edició està orientada a entitats educatives i acadèmiques en la qual hi hagi requisits especials per a la plantilla, els administradors, els professors i els estudiants. Hi haurà un programa de llicències per volum especial per a aquests escenaris en els quals a més els estudiants que vulguin passar de les seves llicències Windows 10 Home i Pro a una Windows 10 Education puguin fer-ho fàcilment.
Windows 10 IoT Core:aquesta edició permetrà instal·lar una edició retallada de Windows 10 en dispositius de baix cost i de prestacions molt més modestes. Quina versió obtindrem de totes aquestes amb l’actualització gratuïta ho determina aquesta taula. Bàsicament aconseguirem la versió equivalent a la qual gaudim en l’actualitat.
Ja pots reservar la teva còpia gratuïta de Windows 10
Si ets actual usuari de Windows 7 o 8, Microsoft ja ha iniciat la campanya per aconseguir la reserva de l’actualització a Windows 10.
D’aquesta forma, quan la nova versió estigui disponible, es descarregarà automàticament al teu equip. Per realitzar-la has de buscar l’aplicació Get Windows 10, situada en l’extrem dret de la barra de tasques.
Amb ella Microsoft analitzarà el nostre PC per comprovar que tot és compatible amb Windows 10, i si no és així, com solucionar-ho o on estan els conflictes. Si no ens apareix, cal comprovar que tenim connexió a Internet, que les actualitzacions automàtiques estan actives i que no fem servir la versió Enterprise de Windows, que no és compatible amb aquest programa.
Encara que fem ara la reserva, podem cancel·lar-la a qualsevol moment abans d’instal·lar Windows 10. Per fer-ho bastarà amb seleccionar “Comprovar l’estat de l’actualització” en l’aplicació Get Windows 10 i després “Cancel·lar Reserva”. La reserva de Windows 10 es realitza per dispositiu, no per usuari, per la qual cosa caldrà seguir el mateix procés en tots els equips en els que vulguem actualitzar a Windows 10.
Requisits que necessita el teu PC per instal·lar Windows 10
Microsoft també ha indicat ja quins són els requisits que necessitarà el teu PC per poder actualitzar-se a Windows 10. De forma general, si el teu ordinador, sobretaula, portàtil o tàblet, funciona correctament amb Windows 7 o Windows 8.1, ho farà amb Windows 10, doncs el mínim que s’exigeix és el que es demanava per Windows 7.
Els requisits generals i bàsics són:
Almenys un processador o SoC d’1 Ghz.
1 GB de memòria RAM en cas de la versió de 32 bits o de 2 GB pels 64 bits.
16 o 32 GB de memòria interna (segons versió de 32 o 64 bits respectivament)
16 GB per un Sistema Operatiu
Targeta gràfica amb DirectX 9 o posterior
Resolució de pantalla d’almenys 1024 x 600 píxels.
Malgrat aquests mínims, Microsoft adverteix que la compatibilitat del teu sistema dependrà de més factors, especialment de la compatibilitat dels controladors, el firmware i les aplicacions, i de les característiques, amb independència que el dispositiu compleixi o no les especificacions mínimes del sistema per Windows 10.
Respecte a l’ús de noves funcionalitats de Windows 10, algunes d’elles porten aparellades condicionis maquinari concretes. És el cas de Cortana, no disponible en tots els països, el reconeixement de veu que dependrà de la qualitat del micròfon del dispositiu, Windows Hello que dependrà de si tenim una càmera d’infrarojos o no, o el lector dactilarper a la identificació biomètrica.
Les novetats i canvis de Windows 10
Els rumors sobre el llançament d’una nova edició de Windows van començar a prendre forma al desembre de 2013 i a principis de 2014, quan alguns analistes van desvetllar que Microsoft estava treballant en Windows Treshold. A partir d’aquest moment es van començar a produir més i més filtracions de forma gradual, perquè al setembre de 2014 Satya Nadella desvetllés els primers detalls sobre el qual a partir de llavors coneixeríem com Windows 10. Des d’aquest moment els rumors van ser convertint-se en certeses, i des que s’han anat publicant les primeres versions preliminars públiques s’han anat analitzant totes elles.
L’enfocament de Windows 10 és el més ambiciós de quants han recorregut la llarga història de Microsoft en aquest terreny, i hi ha compromisos molt importants en pràcticament totes les àrees. Aquestes són les principals novetats i característiques diferencials de Windows 10:
Convergència
Encara que Microsoft no ha pronunciat oficialment aquesta paraula, tot en aquesta edició convergeix. Ens trobem davant una plataforma universal vàlida per PCs, portàtils, convertibles, tàblets, smartphones, dispositius embebids, consoles o productes de futur com els seus Hololens, wearables o els futurs integrants de l’Internet de les Coses.
Aplicacions (universals)
Les aplicacions per Windows 10 podran executar-se en múltiples plataformes i classes de dispositius. Totes compartiran codi entre aquestes plataformes, però tindran dissenys adaptables que podran aprofitar els recursos maquinari dels quals l’usuari faci ús a cada moment. Hi ha sincronització de dades entre diferents dispositius d’un mateix usuari, i a més totes les aplicacions es beneficiaran de l’existència d’una única Windows Store. Les aplicacions per a mòbils també tindran aquesta capacitat d’adaptar-se a l’escriptori -els desenvolupadors compten amb moltes facilitats per oferir aquesta característica- però a més aquest catàleg s’enriquirà de forma notable gràcies a un esforç singular: Microsoft ofereix formes de traslladar aplicacions de iOS i Android a Windows 10 reaprofitant tot el codi original.
Interfície
En el seu funcionament de cara a l’usuari Windows 10 s’assembla més a Windows 7 que a Windows 8. Recuperem el menú d’inici tradicional, encara que aquest aporta novetats rellevants com la integració de rajoles com a part d’aquest llançador d’aplicacions, a més d’un altre element fonamental que acompanya a tot el sistema operatiu, Cortana, del que parlem més endavant. Hi haurà canvis també en moltes àrees visuals com l’àrea de notificacions, el nou panell d’ajustos (que de moment conviu amb el llegendari panell de control) o una nova iconografia. Arriben els escriptoris múltiples, un gestor de tasques refinat que també para esment a aquesta última novetat (com el mecanisme d’arrossegar i deixar anar finestres), o suport d’escriptura a mà, entre altres coses.
Continuum
Aquesta tecnologia de Microsoft és l’encarregada de gestionar la transició entre diferents maneres d’interfície en smartphones i tàblets. Aquests productes es comportaràn de forma tradicional i tindran una interfície molt similar a la qual avui exhibeixen els dispositius basats en Windows Phone 8/8.1 i Windows 8/8.1 en smartphones i tàblets respectivament.
No obstant això en connectar-los a un teclat, un ratolí i un monitor la interfície detectarà aquests recursos perquè tant l’escriptori com les aplicacions es transformin per dotar a l’usuari d’una interfície Windows 10 d’escriptori.
Seguretat
En Windows 10 trobarem suport per a tecnologies d’autenticació multi-factor en col·laboració amb la FIDO Alliance, la qual cosa farà que per exemple comptem amb suport per a autenticació biomètrica a través de les plataformes Windows Hello.
Microsoft Edge
El nou navegador d’Internet que es va conèixer originalment com Project Spartan farà honor precisament a aquest primer apel·latiu. Es tracta d’un navegador espartà en la seva interfície i en el qual el minimalisme i la velocitat són l’objectiu primordial.
En les últimes edicions s’ha anat comprovant el funcionament de Microsoft Edge, i per descomptat sembla respondre a la promesa de Microsoft. Aquest desenvolupament inclourà característiques molt demandades com el suport d’extensions a més d’altres cridaneres com la possibilitat de realitzar anotacions per compartir-les directament sobre qualsevol pàgina web.
Cortana
L’assistent de veu que va debutar en Windows Phone (i que no fa molt que hi es en espanyol) es converteix en un dels pilars fonamentals de Windows 10 i de tot l’ecosistema Windows. En Microsoft han integrat a Cortana en bona part del sistema operatiu (és part rellevant del citat Microsoft Edge, per exemple), i això convertirà a la interacció per veu en un dels aspectes amb més potencial del sistema operatiu.
Jocs
Els equips basats en Windows sempre han estat claus per al sector dels videojocs, i a això se li sumen les Xbox One que s’uniran en un esforç comú. L’ecosistema Xbox aprofitarà tots dos factors i la integració d’una potent aplicació per a escriptori (extensió de la coneguda Smartglass en mòbils) permetrà gestionar aquesta experiència. A més serà possible jugar a jocs de la Xbox One en equips Windows 10 via streaming (encara que aquesta característica, com algunes altres, trigarà una mica més a ser afegida al sistema), i s’espera que aquest ecosistema de videojocs guanyi molts enters amb altres opcions com la inclusió del prometedor DirectX 12.
El que perdràs actualitzant a Windows 10
A més de les novetats que arribaran amb Windows 10 i que hem repassat anteriorment, els usuaris que actualitzin els seus sistemes es deixaran funcions i fins i tot aplicacions en aquesta transició. Els qui més ho notaran són els actuals usuaris de Windows 7.
Entre les principals pèrdues o modificacions que notarem en Windows 10 respecte a les anteriors versions destaquen:
Windows Media Center pasa a la història amb Windows 10. Si volem reproduir una unitat física com pot ser un DVD, haurem de recórrer ara com ara a solucions de tercers.
Actualitzacions automàtiques sempre en la versió Home. Microsoft així ho indica, i de fet és una de les condicions per poder actualitzar-se gratis: estar connectat a Internet i activar les actualitzacions automàtiques. Una vegada en Windows 10, solament els que posseeixin la versió Pro podran decidir quan instal·lar i descarregar aquestes actualitzacions. En Windows 10 Home es realitzarà de forma automàtica sempre i al moment en què s’alliberi la mateixa.
Algunes aplicacions de fabricants s’eliminaran, així com versions d’antivirus desactualitzats, que seran substituïdes per Windows Defender.
Alguns jocs com el clàssic Solitari o el Buscaminas seran substituïts per les noves versions que arriben amb Windows 10. No és una funcionalitat crítica però calia comentar-ho.
Els gadgets d’escriptori de Windows 7 no estaran disponibles en Windows 10
Conclusions personals
Des-de VilaDrive confiem que el canvi millori de manera important la funcionalitat, la seguretat i la velocitat dels equips amb Windows10.
Recomanem l’actualització de forma general si ets un usuari particular, ja que des-de el primer moment gaudiràs del teu equip amb les millores comentades anteriorment.
Si sou usuaris professionals o d’empresa i feu servir el ordinador amb eines específiques o dins una xarxa de treball et recomanem esperar per fer la actualització a comprovar que tot el software sigui compatible i que es faci amb la supervisió d’un tècnic que torni a configurar la xarxa, els servidors i impressores que pugueu estar fent servir.
Ja que, en cada cas serà diferent, us recomanem que en cas de dubte os poseu en contacte a traves del nostre formulari indicant les dubtes amb les que us trobeu, o via e-mail (a info.viladrive@gmail.com), trucada o whatssap (al 634 549 392)