Els nostres telèfons són peces que, a més de contenir la nostra informació, costen bastant diners. Potser és la peça més valuosa que portem amb nosaltres tots els dies. I això fa que els lladres s’hagin centrat a robar-los. O també podem perdre’ls si som despistats, alguna cosa que també ens fastigueja el dia.
Per això és important saber què hem de fer si ens trobem en aquesta situació. No podem deixar-ho per a l’últim moment, perquè llavors serà massa tarda. Hi ha mesures que hem de prendre abans que ens robin o perdem el telèfon. I mesures que podrem prendre quan això succeeixi. Avui us expliquem totes.
Abans del robatori: protegeix el teu telèfon
Usa un bloqueig de pantalla, sense excuses
Encara que sembli una ximpleria, el bloqueig de pantalla és la primera barrera davant totes aquestes amenaces. És cert que molts decideixen no utilitzar-ho perquè resulta pesat desbloquejar el telèfon cada vegada que volem usar-ho. Però això no fa que no sigui important fer-ho.
Si tens un lector de petjades, llavors sí que no tens cap excusa per usar un bloqueig de pantalla. Desbloquejar-ho amb el lector és tan senzill com posar el dit on estigui, i llest. No haurem de caminar posant codis o dibuixant patrons de desbloqueig. I així evitaràs que algú que no siguis tu pugui utilitzar-ho.
Utilitza un PIN per protegir la targeta SIM
Per descomptat, tampoc se’ns pot oblidar que protegir la *SIM també és important. Si no li posem PIN, un lladre o curiós podria treure-la i ficar-la en un altre telèfon. I fer cridades on li vingués de gust, incloent nombres internacionals i cars, carregant tot això al nostre compte bancari.
Comprova que tens l’administrador de dispositius actiu…
Google, com a mesura per combatre aquests robatoris i pèrdues, va llançar el ‘Administrador de Dispositius’. Encara que bàsic, es tracta d’una eina que permet fer sonar, localitzar, bloquejar o esborrar les dades del nostre telèfon. En alguns *Android ve ja activada, però és important assegurar-nos que l’està en Ajustos > Seguretat > Administradors de dispositius.
Assegura’t de tenir el IMEI del telèfon guardat
Finalment, és important mirar que tinguis guardat en alguna part el IMEI del teu telèfon. El IMEI és el identificador únic que el nostre telèfon usa per registrar-se en les antenes de telefonia mòbil. Ho podem aconseguir del propi telèfon i de la caixa en la qual venia. I és important assegurar-nos que ho tenim a mà en cas de robatori, perquè ho necessitarem per denunciar.
Després del robatori: posa fora de perill les teves dades
1: bloqueja el telèfon i activa la manera de telèfon perdut
El primer que hem de fer quan ens ho roben, o descobrim que ens ho hem deixat en alguna part, és bloquejar el telèfon amb les eines que hem instal·lat abans. Si no has instal·lat cap, comprova en tot cas l’administrador de dispositius de Google, el més probable és que ja ho tinguis activat. I per fer-ho fora de casa pots demanar-li el mòbil a algú, i usar una pestanya de navegació d’incògnit.
És cert que una de les estratègies seria no bloquejar el telèfon, i deixar que el lladre ho faci servir per obtenir les seves dades. El problema d’això és que estem deixant exposats les nostres dades: comptes d’usuari, fotos, missatges, documents, i un llarg etcètera. Pots seguir aquesta tàctica i ignorar aquest article, però vés amb compte, això podria causar encara més maldecaps.
2: Truca al telèfon perdut
Si ho hem perdut, és possible que no hagi caigut en males mans. És probable que algú ho hagi trobat i que ens ho vulgui retornar. Per això el millor que pots fer és trucar al telèfon una vegada ho has bloquejat. Si qui ho té t’ho vol retornar, ho agafarà i us podreu posar d’acord. Si es nega, ens rebutja la trucada o directament no ho agafa, segueix llegint.
3: Fes servir el GPS per localitzar el mòbil
Una vegada ho has bloquejat amb una eina antirrobatori, el més probable és que ja s’hagi encarregat de localitzar el telèfon. Si no, activa l’opció de localitzar per GPS per saber on està en el mapa. A partir d’aquí tenim dues opcions:
Si hem perdut el telèfon, no ho té ningú i està parat, podem anar a buscar-ho nosaltres mateixos. Problema resuelto.si ens han robat el telèfon, o qui ho hagi trobat l’hi vol quedar, anar no és la millor opció. Intentar prendre’s la justícia per la nostra mà pot acabar molt mal, i un telèfon no val la nostra vida. En aquest cas una opció pot ser acudir a la Policia a denunciar el robatori, i indicar-li als policies on està el telèfon.
4: esborra les dades del dispositiu
Saps on està el telèfon i saps que està bloquejat, però s’està quedant sense bateria. O sospites que el lladre ho desconnectarà a qualsevol moment. Arribats a aquest punt, i amb les esperances de recuperar-ho pels sòls, el millor que pots fer és esborrar totes les dades a distància.
La raó per fer-ho és senzilla: en aquest punt ens importa més assegurar la nostra informació. És vital que el lladre no tingui accés a les nostres dades. Esborrant farem que deixi de tenir-los, i el telèfon seguirà estant bloquejat perquè no pugui fer-ho servir.
5: Truca a la teva operadora i bloqueja el IMEI
Aquí suposem que, amb la localització a la mà, hauràs anat a denunciar a la Policia. Aquests t’hauran demanat que aportacions el IMEI del telèfon, aquest identificador únic del que parlàvem abans. Si ho has fet, ben fet està. Si no, és el següent que hauries de fer.
Finalment, hem de cridar a la nostra operadora i sol·licitar que facin dues coses. Aquestes mesures només s’han de prendre quan no tinguem cap esperança de recuperar el telèfon, atès que serveixen per inutilitzar-ho per complet.
La primera seria, amb el nombre IMEI, demanar-los que bloquegin el telèfon. Si el lladre aconsegueix desbloquejar el telèfon, les antenes mòbils sempre rebutjaran la connexió si intenta connectar-se a la red.se suposa que nostra SIM està bloquejada amb un PIN, així que no podran fer trucades amb el nostre nombre. Però mai està de mes demanar que bloquegin també aquesta targeta SIM, perquè no es pugui usar en cap cas.
Font: www.elandroidlibre.com